Letní prázdniny na Maledivách

2022 - rodina chce válecí dovolenou

Vydáno 6. 8. 2022

V rodinném hlasování, kam se pojede v létě na dovolenou, nevítězí původně zamýšlené africké safari, ale většina rodiny volí „válecí“ dovolenou. Vzhledem k tomu, že děti s námi ještě nebyly na Maledivách, je volba destinace víceméně jasná. 

Letní prázdniny na Maledivách

Na Maledivách přes naše letní prázdniny sice není úplně ideální počasí (ne že by tam byla zima, ale více tam prší), ale vzhledem k tomu, že je problém s uvolňováním dětí ze školy, tak vlastně ani není jiná možnost, kdy tam jet.

Pro let volíme osvědčenou leteckou společnost Emirates. Doba post-covidová, kromě zvýšeného zájmu o létání, přináší i zvýšené problémy v letecké dopravě. I když některé jiné letecké společnosti nabízí o něco málo levnější letenky, dost často se nejedná o dobrou volbu a ušetřené peníze, neboť tyto letecké společnosti velkou část letů zruší. Tímto způsobem si vylepšují svoje cash flow. Nervovat se, jestli letadlo poletí či nepoletí a jak případně řešit dlouhé čekání na další let, opravdu za pár ušetřených korun nestojí. Za nalétané míle a za pár nakoupených mil upgradujeme úsek Praha – Dubaj na business, aby nás tento delší úsek (cca 6 hodin) příliš neunavil. Z Dubaje na Maledivy máme už jen ekonomy, je to kratší úsek (cca 4 hodiny) a ten se dá snáze přežít. Na zpáteční cestě máme sice na oba úseky již jen ekonomy, ale máme v Dubaji přímo na terminálu zaplacen hotel, abychom si při čekání, které je na zpáteční cestě trochu delší (cca 5 -6 hodin) zase odpočinuli a nepřiletěli příliš zbití. Nově jsme si na palubě Emirates vyzkoušeli bezlepkovou stravu, většina rodiny měla nedávno diagnostikován problém s lepkem a tak jsme pro část z nás objednali tuto variantu. Zjistili jsme, že bezlepková strava není chuťově rozhodně horší a má jednu velkou výhodu, roznáší se jako první!

Po příletu na Maledivy máme krátký přesun mikrobusem na letiště pro hydroplány. Po pár minutách čekání nastupujeme a za chvíli se již vznášíme nad desítkami tyrkysových, zelených a žlutých korálků v moři. Upřímně řečeno, nejhezčí pohled na Maledivy je asi právě z paluby hydroplánu. Po cca 45 minutách vyhlídkového letu sedáme v laguně u rezortu Angsana Velavaru. Rezort je rozdělen na dvě části, na nad-vodní vily, které jsou mimo ostrov uprostřed vody a na vlastní ostrov, kde jsou plážové vilky pěkně schované ve stínu palem. Z vlastní zkušenosti víme, že nad-vodní vily jsou vhodné jen pro někoho, a že pro nás je lepší vilka v zeleni na ostrově. Zvolili jsme Deluxe Beachfont Pool vilu s relativně velkým bazénem v uzavřené zahradě a zcela v soukromí. Na jídlo jsme mohli zajít do čtyřech restaurací, za náš pobyt (4 dny) jsme stihli ale jen tři. Jídlo bylo výborné, obsluha nám na dotaz řekla či zjistila, co je či není bez lepku. Ke konci pobytu, když nás spatřili v restauraci, nám už automaticky doporučovali, co je bez lepku a vyháněli nás od jídel, která nebyla bezlepková (bohužel i od dezertů). Při snídani nám přinesli talíř s bezlepkovým pečivem a to jak se slanou variantou (chleba, bulky), tak i se sladkou (koláč, croissant), takže nikdo rozhodně netrpěl hlady. 🙂 Počasí bylo sice zamračené, chvílemi pršelo, ale na „válecí“ dovolenou zcela vyhovovalo, když bylo hezky, tak jsme se koupali, když pršelo, tak jsme si četli či spali. V Čechách nám všichni záviděli, že jsme se přijeli na Maledivy zchladit, v Čechách bylo parno o 35 °C, na Maledivách bylo příjemných 28 °C. Ostrov byl velký tak akorát na krátkou procházku okolo něj (cca 1 km), ideálně večer při západu slunce. Šnorchlování je v tomto hotelu nejlepší u nad-vodních vil, kam hotel každý den vypravuje šnorchlovací výlet. Nicméně i před naší vilou přímo z pláže jde krásně šnorchlovat. Korály jsou živé a plné rybiček. Každý den se pořádalo krmení papoušků z ruky a krmení rejnoků.

Naší druhou polovinu dovolené (opět 4 dny) tvoří pobyt na rezortu Sun Siyam Iru Veli, kam se přesouváme rychlo-člunem. Jedná se o trochu větší a o trochu novější rezort, který ještě není tak důkladně zarostlý zelení, nicméně podle starších fotek se přesvědčujeme, že tropická vegetace roste opravdu rychle. Ostrov je podlouhlý, na obou okrajích jsou nad-vodní vily. Na vlastním ostrově jsou pak plážové vilky různých kategorií. Abychom se všichni vešli, máme vilku typu Family Suite with Pool. Vilka je velmi hezká, opět s venkovní koupelnou, ale opět řešíme pro nás nevhodně nastavenou klimatizaci. Mají jí nastavenou na 16 – 18 °C a to se nedá přežít. Z klimatizací máme dost často rýmu, zánět dutin či bolavou hlavu. Takže skoro jako vždy jí vypínáme a zapínáme větráky, které při stávajícím počasí (kolem 28 stupňů) nám stačí. Bohužel podlaha je tak vychlazená, že i druhý den se na ní kondenzuje voda. 🙂 Takto nastavené klimatizace jsou prý kvůli hostům z arabských zemí, kteří jsou na tyto teploty uvnitř budov zvyklí. V hlavní restauraci mají vedle jídel malé lístečky, které informují hosty se zvláštními nároky na stravování, že jsou pro ně vhodná (tj. jídla bez lepku, vegetariánská, s vepřovým masem atd.). Je zde i nad-vodní spa, které jsme se rozhodli vyzkoušet a dopřáváme si relaxační masáž. Jsou zde tři restaurace, hlavní bufetového stylu, pak italská a konečně na ryby. V italské restauraci nám připravují bezlepkové těstoviny, bohužel zcela selhal dezert v podobě tiramisu, vůbec v něm není mascarpone a je tam navíc nějaká želatina, není to vůbec dobré. Dáváme feedback obsluze, za chvíli dorazí šéfkuchař. Omlouvá se, že samozřejmě máme pravdu, že je sice Ital od Milána, ale že je tam krátce a že je ještě nestihl naučit jak má tiramisu správně vypadat. Nicméně nám slibuje, že na Maledivách sežene mascarpone a že druhý den bude pořádné tiramisu. A skutečně, druhý den u oběda je úplně jiné tiramisu, tohle už je moc dobré, k dokonalosti mu chybí jen to, aby stihlo déle vychladnout a proležet. Při snídani obsluha na vyžádání opět přinese bezlepkový chléb, využíváme toho a kuchař od vaječného pultu z něj vytváří vejce Benedikt. Na baru je možné se pobavit u kulečníku a ping pongu, čehož hodně využíváme při popíjení Mojita. U baru každý večer pořádají nějaký kulturní program, takže kdo má rád společenský život si může zde přijít na své. Bohužel šnorchlování není u rezortu úplně ideální, rezort ale opět pořádá každodenní výlety za šnorchlováním. Čtyři dny utečou jako voda a už se musíme chystat k návratu.

I když z osmi dní na místě bylo slunečno jen dva dny, vůbec nám to vlastně nevadilo. I spálit jsme se trochu stihli. O trochu více nám asi vyhovoval rezort Angsana Velavaru, který byl menší, více zelený a možná trochu příjemnější. Na druhou stranu Sun Siyam Iru Veli je rezort novější, větší a má více možností, takže kdyby to šlo, rozhodně bychom zůstali na obou déle.

 

Další naše články z Malediv:

Maledivy 2021, první výlet do exotiky 

Eva Perkausová na Maledivách – karanténa

Maledivy 2019 Jakub , aneb vily větší než ..

Maledivy 2018 Janina B. – Kvok, kvok …

Maledivy 2018- Tam nejdu tam je pták!

Autor: Pavel a Jana Novákovi


Nahoru