Spojené Arabské Emiráty

Luxus uprostřed pouště

Vydáno 21. 12. 2020

Přináším čerstvý report z mého „výletu“ do Spojených Arabských Emirátů, které jsou zemí rozmanitou a plnou překvapení. Vydala jsem se sem za účelem prozkoumání hotelů a také země jako takové, abych Vám mohla předat mé poznatky, zážitky a zkušenosti. Začneme pěkně popořadě. 

Spojené Arabské Emiráty

Let do Dubaje trvá kolem 6 hodin takže je to ideální volba pro ty, kteří nechtějí strávit v letadle půl dne. Nejlepší je za mě letět s Emirates (z Prahy nebo Vídně), let utíká opravdu rychle. Obzvlášť, když je to noční let. Nejvhodnější dobou k návštěvě je říjen až květen. Přes léto je běžné, že teploty stoupají až k 50° C.

Mile mě překvapilo, že na všech místech se dá platit kartou. Kdybych si nevyměnila žádné dirhamy, vůbec nic by se nestalo. Kartou zaplatíte třeba i na tržišti a v taxi.

Hned první den jsem začala návštěvou v hotelu Nikki Beach, který se nachází na uměle vytvořeném ostrově Pearl Jumeirah. Ačkoliv jsem byla dříve lehce skeptická vůči umělým plážím, výjimka potvrzuje pravidlo. Pláž byla široká s jemným bílým pískem a rozhodně bych řekla, že jedna z nejhezčích pláží v Dubaji. Upřímně, říkala jsem si, že kdybych nevěděla v tu chvíli, že jsem na umělém ostrově, tak bych nepoznala rozdíl mezi dubajskou umělou a přírodní pláží. Později jsem se dozvěděla, že i ty pláže, které jsou přírodní, jsou v Dubaji nějakým způsobem upravované a písek alespoň z části navezený. Pláže jsou utvořené k dokonalosti. To pro mě, jakožto milovníka přírody není to pravé ořechové a nedá se to srovnávat například s plážemi na Mauriciu. Pokud, ale někdo vyloženě chce do Emirátů, jsou zde místa, která určitě doporučím.

Konkrétně Nikki Beach je moderní pětihvězdičkový hotel, kde v interiérech převládá bílá barva a přírodní prvky, jako je dřevo a kámen. Prostředí je velmi příjemné. Kromě základních pokojů mají i vily s bazénem, kde najdete dostatek soukromí. Z pokoje i pláže máte nádherný výhled na Arabský záliv.

Dalším krásným hotelem, který chci zmínit je Caesars Palace a Resort. I tento ostrov s názvem Bluewaters Dubai tady dříve nestál. Zajímavostí tohoto ostrova je určitě Ain Dubai, největší ruské kolo na světě, které je stále ve výstavbě. Už teď hlavní konstrukce stojí a je to obrovský kolos, který vám vyrazí dech. Po dokončení tohoto projektu bude v jednotlivých kabinách i bar a bude možné sem jít na večeři s tím nejlepším výhledem na město. Výhodou tohoto ostrova je i pěší spojení s pevninou, takže se nemusíte spoléhat na taxi. Má skvělou polohu, velmi blízko od populární části JBR – Jumeirah Beach Residence a Marina walk. Hotel Caesars je sám o sobě luxusní počin. Najdeme zde restauraci Gordona Ramsayho Hell´s Kitchen, což je určitě zajímavý zážitek. Tento hotel je živý a není úplně vhodný pro ty, kteří hledají klid.

Říkáte si možná: „V Dubaji snad nebude klid nikde.“ Mohu vás přesvědčit o opaku. Hotel Ritz Carlton najdeme přímo v JBR, má skvělou soukromou pláž a uvnitř hotelu je opravdu klid. Interiér je v typickém arabském stylu.

Vyzdvihnout bych chtěla komplex hotelů Madinat Jumeirah pod které spadá i známý hotel ve tvaru plachetnice Burj al Arab. Jedná se o pět špičkových hotelů, které jsou propojeny řekou. Resort se dá celý obeplout na loďce zvané abra. Připomínat vám to bude Benátky. Připadala jsem si zde jako v úplně jiném světě, snad dokonce jako v pohádce. Krásně udržované zahrady, exotičtí ptáci a projížďka abrou mi opravdu učarovali. Hotely mají dva kilometry dlouhou soukromou pláž. Toto místo je zaručeně jedním z mých favoritů.

Dubaj nabízí nepřeberné množství aktivit. Pokud jste fanoušci nakupování, určitě zamiřte do Dubai Mall. Když už zde budete, hned před nákupním centrem je známá fontána, která jakoby tančí na různé arabské i světové písničky. V týdnu se na představení můžete podívat od šesti odpoledne každých třicet minut, až do desáté hodiny večer. Neměli byste také vynechat návštěvu nejvyšší budovy světa Burj Khalifa, kde se můžete dostat až do 148. patra a vychutnat si vyhlídku na město. Já jsem Burj Khalifu navštívila v noci a osvětlená Dubaj je opravdu krásná. Podobná, ekonomičtější verze vyhlídky je Dubai Frame – rozhledna ve tvaru rámu. Jsou to dvě 150 m vysoké věže, uprostřed spojené lávkou, která má prosklenou zem. Výhodou oproti Burj Khalifa je, že nemusíte rezervovat vstupenku dopředu, nejsou tam takové návaly lidí. V dalším známém nákupním centru Mall of the Emirates si můžete kromě nákupů jít třeba zalyžovat. Rádi vám ve spolupráci s místním partnerem zorganizujeme výlet do pouště, projížďku v jeepech po vysokých dunách písku, oběd v beduínském obydlí a projížďku na velbloudu. Pro děti je super výlet do Legolandu, nebo třeba aquaparku na palmě v známém hotelu Atlantis.

Oblíbenou destinací pro turisty je kromě Dubaje, také Ras al Khaimah. Tady vytvořili znovu jeden z mnoha umělých ostrovů -Marjan Island. Jednu noc jsem zde strávila v Doubletree by Hilton. Hezký hotel, pláž průměrná, velký výběr jídla. Hotel je hodně zaměřený na děti. Stalo se mi ale něco, z čeho jsem byla dost překvapená 🙂 Po večeři jsem šla spát a ve 3 ráno mi zvoní hotelový telefon. Vždy, když jsem to zvedla, tak se nikdo neozýval. Volám na recepci, co to má znamenat a paní recepční mi s radostí v hlase říká do telefonu: „Dobré ráno! Přála jste si budíček na 3 hodiny.“ Asi si dovedete představit, jak mě to rozhodilo 🙂

Na východním pobřeží se mi hodně líbily hotely ve Fujairah. Vypíchla bych určitě hotel Iberotel Miramar Al Aqah, který má na jedné straně krásnou pláž a na druhé vysoké hory. Resort samotný má menší budovy v marockém, orientálním stylu. Já sama si dovedu představit strávit zde dovolenou. Dá se tu i šnorchlovat a potápět, stačí jen popojet kousek lodí.

Ještě něco k počasí. I přesto, že v Emirátech prší minimálně, mně propršely hned dva dny. Z toho můj jeden jediný volný den, kdy jsem si plánovala ho strávit na pláži. Všichni se z deště radovali, až na mě 🙂 Věděli jste, že se v SAE vyvolává déšť uměle?

Spojené Arabské Emiráty mají rozhodně co nabídnout. A já už se těším, až vám tento zážitek budu moci zprostředkovat.

Autor: Dominika Uřičářová


Nahoru